حاج میرزا جواد ملکی، در نامه ای که به عنوان پاسخ نامه علاّمه محمد حسین کمپانی اصفهانی - فیلسوف و اصولی مشهور - نگاشته، دستوراتی به نقل از استاد خود، مرحوم ملا حسینقلی همدانی ذکر کرده که قسمتی از آن را انتخاب کرده در اینجا می آوریم:
«... مرحوم مغفور می فرمودند: باید انسان یک مقدار زیاده بر معمول تقلیل غذا و استراحت بکند تا جنبه حیوانیت کمتر و روحانیت قوّت بگیرد و میزان آن را هم چنین می فرمودند، که انسان اولاً: روز و شب زیاده از دو مرتبه غذا نخورد، حتی تنقّل ما بین الغذائین نکند.
ثانیا: هر وقت غذا می خورد باید مثلاً یک ساعت بعد از گرسنگی بخورد. آنقدر بخورد که تمام سیر نشود این درکمّ غذا؛ و امّا کیفش، بعد از آداب معروفه، گوشت زیاد نخورد؛ به این معنی که شب و روز، هر دو نخورد و در هر هفته، دو سه دفعه هر دو را، یعنی، هم روز و هم شب را ترک کند. و یکی هم اگر بتواند للتکیف (برای کیف کردن و لذّت بردن) نخورد و لامحاله آجیل خور نباشد... و اگر بتواند روزه های سه روزه هر ماه را ترک نکند.
و امّا تقلیل خواب، می فرمود: شبانه روزی شش ساعت بخوابد.
اینها در تقلیل حیوانیت کفایت می کند. و امّا در تقویت روحانیت، اولاً: دائما باید همّ و حُزن قلبی به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
ثانیا: تا می تواند ذکر و فکر را ترک نکند، که این دو جناحِ سیر آسمان معرفت است. در ذکر، عمده سفارش به اذکار صبح و شام است؛ اَهَمّ آنها که در اخبار وارد شده و اَهَمّ تعقیبات صلوات (نمازها) و عمده تر ذکر وقت خواب که در اخبار مأثور است لاسیما متطّهرا در حال ذکر، خواب برود. و شب خیزی می فرمودند: زمستان ها سه ساعت، تابستان ها یک ساعت و نیم، و می فرمودند که من در سجده ذکر یونسیه (لا إِله إِلاّ أنت سبحانک اِءنّی کنت من الظالمین) خیلی اثرها دیدم.
بنده، خودم هم تجربه کرده ام، چند نفر مدّعی تجربه اند، یکی هم قرآن که خوانده می شود به قصد هدیه به حضرت ختمی مرتبت - صلوات اللّه علیه و آله - خوانده شود.
شاهین بلند پرواز آسمان عرفان، مرحوم ملاّ حسینقلی همدانی در نامه ای چنین می نگارد:
«... البته در اجتناب از معصیت کوتاهی مکن و اگر خدای نخواسته معصیت کردی، زود توبه نما و دو رکعت نماز به جا آور و بعد از نماز، هفتاد مرتبه استغفار کن و سر به سجده بگذار و در سجده از حضرتِ پروردگار عفو بخواه، امیدوارم عفو بفرماید.
معاصی کبیره در بعضی از رساله های عملیه ثبت شده، یاد بگیر و ترک نما و زنهار پیرامون غیبت و دروغ و اذیت نگردد. لااقل یک ساعت به صبح مانده بیدار شو و سجده به جا بیاور و آنچه در منهاج النجاة مرحوم ملاّ محسن فیض - رضوان اللّه جلّ جلاله علیه - مذکور است، کافی و شافی است از برای عمل شب و روز تو، به همان نحو عمل نما و سعی کن که عمل و ذکرت، به محض زبان نباشد و با حضور قلب باشد که عمل بی حضور قلب، اصلاح قلب نمی کند، اگر چه ثواب کمی دارد.
البته البته از غذای حرام فرار کن، مخور مگر حلال.
غذا را کم بخور و زیاد مخور؛ یعنی زیاده بر حاجت بُنیه مخور، نه چندان بخور که تو را سنگین بکند و از عمل باز دارد و نه چندان کم بخور که ضعف آورد و به سبب ضعف از عبادت مانع شود. و هر قدر بتوانی روزه بگیر، به شرطی که شب جای روز را پر نکنی. الحاصل: غذا به قدر حاجتِ بدن ممدوح و زیاده و کم هر دو مذموم. و شروع به نماز کن با قلب پاک از حقد و حسد و غلّ و غش مسلمانان، و لباس و فرش و مکان نمازت باید مباح باشد. اگر چه مکان غیر محل جبهه نجس بودنش به نجاست غیر متعدیه، نماز را باطل نمی کند، ولی نبودنش بهتر است.
و بایست به نماز (به گونه) ایستادن بنده در حضور مولای جلیل، با گردنِ کج و قلب خاضع و خاشع. و بعد از فریضه صبح، هفتاد مرتبه استغفار و صد مرتبه کلمه طیبه توحید و «دعای صباحِ» مشهور را بخوان. و تسبیح سیده نساء (فاطمه زهرا علیهاالسلام ) را بعد از فریضه ترک مکن. و هر روز هر قدر بتوانی لااقل یک جزء قرآن با احترام و وضو و خضوع و خشوع، بخوان و در بین خواندن حرف مزن، مگر در مقام ضرورت. و در وقت خوابْ شهادت را بخوان و آیة الکرسی و یک مرتبه فاتحه و چهار مرتبه سوره توحید و پانزده مرتبه سوره قدر و آیه «شهداللّه » (را) بخوان و استغفار هم مناسب است.
اگر بعضی از اوقات بتوانی سوره مبارکه توحید را صد مرتبه بخوانی بسیار خوب است و از یاد مرگ غافل مشو. و دست بر گونه راست گذاشته، با یاد خدا بخواب (مثل میت در قبر). و از وصیت کردن غافل مشو. و ذکر مبارک «لا اِله الاّ أنت سُبْحانک اِنّی کنْتُ مِنَ الظّالمین» را هر قدر (بتوانی) بخوان و در هر وقت بسیار بگو. شب و عصر جمعه در هر یک، صد مرتبه سوره مبارکه قدر را بخوان و دعای کمیل را در هر شب جمعه ترک مکن. و «مناجات خمس عشرة» را - حالت با هر کدام از آنها مناسب باشد - لاسیما مناجاتِ شاکین و تابئین و مفتقرین و مریدین و متوسّلین و معتصمین را بسیار بخوان و دعاهای صحیفه کامله، هر کدام در مقام مناسب بسیار خوب است. و در وقت عصر، هفتاد بار استغفار و یک سبحان اللّه العظیم سبحان اللّه و بحمده بخوان و استغفارات خاصه را هم بخوان و سجده طویل را فراموش مکن و قنوت طول دادن بسیار خوب است و همه اینها با ترک معاصی بسیار خوب است.»